Verschil tussen goochelaar en illusionist?

Het verschil tussen een goochelaar en een illusionist is voor veel mensen niet helemaal duidelijk. In dit artikel probeer ik dat duidelijk te maken.

Ik begin hieronder eerst even kort met de betekenis van beide woorden volgens het woordenboek;

Betekenis goochelaar: Iemand die zijn publiek dingen laat zien die eigenlijk niet kunnen. Een goochelaar maakt hierbij vooral gebruik van vingervlugheid en afleiding.

Betekenis illusionist: Iemand die zijn publiek dingen laat zien die eigenlijk niet kunnen. Een illusionist maakt hierbij vooral gebruik acts op het podium. Om een illusie te creëren wordt vooral gebruik gemaakt van licht, rook, muziek, assistentes, en grote objecten zoals kisten en doeken.

Meer show element bij een illusionist

Het grote verschil tussen een goochelaar en een illusionist is dus dat een goochelaar vooral  dicht bij zijn publiek zijn trucs uitvoert. Hij is een meester in vingervlugheid en afleiding. Het is geen probleem dat het publiek er met de neus bovenop zit. Het is zelfs zo dat hoe dichter ze erop staan hoe lastiger het is om door te hebben. Een illusionist aan de andere kant staat liever op een podium met zijn publiek op een redelijke afstand. Ideaal hiervoor is het theater. Het publiek zit dan in stoelen en zal niet verplaatsen. Zo kunnen alle illusies op deze setting voorbereid worden. Bij illusies wordt er veel speciale effecten gecreëerd zoals licht rook en muziek. Dit zorgt er niet alleen voor dat het publiek niet zal niet zien hoe de illusies werken. Het zorgt ook voor een echte show. Het show element is bij een illusionist dus vele malen groter.

Hieronder op een rijtje wat de verschillen zijn:

Goochelaar:

 • publiek dichtbij
 • vingervlugheid / afleiding
 • kleine objecten
 • persoonlijkere beleving
 • grote impact
 • als hobby goedkoper
 • meestal geen muziek

Illusionist:

 • Publiek op afstand
 • Illusie gecreëerd dmv rook, spiegels, licht, zwarte doeken
 • grote objecten (kisten)
 • minder persoonlijk door afstand
 • illusies zijn erg duur
 • altijd muziek voor de sfeer

Eerst goochelaar dan illusionist

De meeste illusionisten zijn in hun jongere jaren eerst goochelaar geweest. Het goochelen is vaak de basis en is op jonge leeftijd al goed te beoefenen. Grote illusies zijn ook veel kostbaarder dus moeilijk om op jonge leeftijd te bemachtigen. Voor een paar tientjes kun je al je eerste goochel boek en spelkaarten kopen, en je kan vervolgens aan de slag. Overweeg je dit zelf ook te doen, neem dan eens een kijkje op de magicshop. Dit is een van de grootste goochelwinkels van Nederland. In mijn geval is het zo dat ik begonnen ben als goochelaar. Mijn beroep is inmiddels goochelaar en doe dus geen grote illusies op het podium. Wel wordt ik geboekt voor show op het podium. Dit zijn dan trucs die toch voor grote groepen gehouden kan worden. Ik noem het daarom liever een centrale groeps act.

Beroemde goochelaars

David Blame en Hans Kazan zijn bekende goochelaars. Dit zijn artiesten die meester zijn in het vingervlugge goochelwerk. Hoewel David Blame door de jaren ook een aantal grote stunt gedaan heeft, staat hij toch beter bekend als een “street magician”.

 

Beroemde IllusionistenVersschil tussen goochelaar en illusionist

Een aantal wereld beroemde illusionisten zijn David Copperfield, Dynamo en onze eigen Hans Klok. Ze zijn zo groot geworden door de stap te nemen naar illusionisme. Want hiermee bereik je een groter publiek. Vooral David Copperfield is hier erg goed in geslaagd.

 

Wil u ook een goochelaar boeken op uw feest of evenement. Boek dan Steve Carlin!

Neem contact op via deze pagina.

 

Geen reactie's

Geef een reactie