Wat is een Mentalist?

Een mentalist is een artiest die zorgt voor amusement waarbij hij de illusie wekt over buitengewone vaardigheden en vermogen te beschikken. Dit kan zich uiten in verschillende vormen zoals gedachten lezen, voorspellingen, en keuzes beïnvloeden.

 

Mentalisme is een vorm van goochelen dat in de 19de eeuw al erg populair was. Het is een vorm van goochelen maar dan zonder de standaard gebruiksvoorwerpen die je bij een goochelaar zou verwachten zoals kaarten, balletjes, touwen. Een mentalist maakt veel meer gebruik van woorden, persoonlijk contact, nummers etc. Hierdoor is het voor het publiek ook vaak moeilijker te begrijpen hoe het in elkaar zit. Mentalisme is om die reden erg sterk en wekt meestal een grotere verbazing bij het publiek. De toeschouwer vraagt zich constant af of dit nou een truc is of een gave.

Verschillende methodes

Mentalist

Mentalist

De mentalist is zijn publiek vaak al een paar stappen voor en maakt gebruik van verschillende technieken. De ene keer is het vingervlugheid, ofgoochelen. Terwijl de andere keer het meer psychologische inzicht en slimme geheugentrucjes zijn. Tevens komt er veel acteer werk aan te pas doen alsof je een gedachten leest. Manipuleren van keuzes en NLP wordt ook veel gebruikt. Dit is een effectieve manier om het publiek op het verkeerde been te zetten.

Bekende mentalisten

Vooral Derren Brown heeft de afgelopen 5 jaar fantastische televisie show weten te produceren. Hij vervuld zijn rol als mentalist voortreffelijk. Hieronder een aantal bekende mentalisten;

  • Derren Brown
  • Dynamo
  • Uri Geller
  • Max Maven

 

Mentalisme begon in de 19e eeuw

Goochelen was altijd al erg populair. In de 19e eeuw werd goochelen vooral gezien als iets duivels. Er kwamen goochelaar die vooral voordeden als een ander soort goochelaar, namelijk goochelaars met een speciale gave en vaardigheden. Eigenlijk wilden ze niet vergeleken worden met goochelaars omdat het publiek dan zou denken dat het een truc is. Zo ontstond de splijting van mentalisten en goochelaars. De mentalisten deden zich voor als personen met speciale vaardigheden. Ze kunnen communiceren met de overledenen en beschikken over bovennatuurlijke gaves. De opmars van de mentalisten in de theaters was enorm in de 19de eeuw. Vaak zijn de mentalisten jong begonnen als goochelaar en hebben later gekozen voor de kans van mentalisme. In dit artikel lees je hoe je zelf een goochelaar kunt worden!

 

Bekende mentalisten van vroeger

Onderstaande artiesten zijn hele bekende mentalisten van vorige eeuw;

  • Alexanader
  • Corinda
  • Kuda Bux

 

Mentalisten in deze tijd

Door de jaren heen is het duistere beeld wel minder geworden. Men snapt nu dat goochelen een amusement vorm is dat iedereen zou kunnen beoefenen. Desalniettemin heel veel tijd vergt. Het mentalisme is momenteel erg populair. Het is zo populair door televisie programma’s als Mindfck, Dynamo en Derren Brown. In deze programma’s gaat het vooral om de beïnvloeding van keuzes en de psychologische acts.

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie