De kunst van het afleiden

De kunst van het afleiden

Afleiding = een gebeurtenis of activiteit die de gedachten op iets anders richt. [taalkunde] een woord dat middels toevoeging van een voor-, in- of achtervoegsel gevormd wordt uit een ander.

De mens heeft moeite zich op 2 dingen te concentreren. Onze aandacht is al snel afgeleid. Simpele handelingen als lopen en praten kunnen we prima tegelijk. Maar praten en tegelijker tijden iemand anders op whats’app beantwoorden wordt al een stuk lastiger. Illusionisten als Steve Carlin weten heel goed van deze afleiding gebruik te maken om trucs te kunnen vertonen.  Het eeuwenoude spelletje “balletje balletje” is hier een goed voorbeeld vanLees in dit artikel meer over de kunst van het afleiden.

 

Multitasken

Men denkt prima te kunnen multitasken maar eigenlijk is ons brein niet bezig met multitasken. Ons brein richt zich vooral op een handeling te gelijk. Dus we denken dat we meerdere handelingen tegelijk doen, maar in werkelijkheid wisselen we steeds van de ene handeling naar de andere. Het aantal verkeersongelukken laat ook goed zien dat we onze aandacht niet bij het verkeerd hebben als we met onze telefoon bezig zijn in het verkeer.

 

Afleiden door goochelaars

Goochelaar maken handig gebruik van het afleiden van de ogen van het publiek. De goochelaar heeft deze afleiding nodig om het geheim van zn trucs te verbergen. Voorbeelden van afleiding zijn:

  • Oog contact maken
  • Veel handgebaren maken
  • NLP
  • Zelf kijken waar je zogenaamd bezig bent
  • Verbale afleiding dmv woordkeuze
  • Licht effecten
  • Dansende assistenten
  • Vingervlugheid

 

Afleiding door illusionisten op het podium

De grote illusionisten die op het podium staan met hun show maken ook veel gebruik van afleiding. Echter is dit een ander vorm van afleiding omdat de mensen hier van ver de show aanschouwen. De afleiding bij grote shows heeft meer te maken met licht effecten, dansende assistentes, muziek en geluids effecten, en rook.

 

Afleiding en aandacht

Afleiding staat in verhouding met de focus en aandacht die je een gebeurtenis kan geven. Selectieve aandacht laat zien dat je meer gefocust bent op een gebeurtenis, waardoor andere gebeurtenissen niet of verminderd worden waargenomen. Omdat je aandacht door een goochelaar constant verplaatst wordt is de goochelaar altijd een stap verder en weet jou ogen voor de gek te houden. Daarom laat een goochelaar een trucs ook nooit twee keer zien. Omdat je ogen nu weten wat voor gebeurtenis er gaat komen. De ogen kunnen nu anders naar de trucs kijken en zo de aandacht verdelen over de handelingen van de goochelaar. Hierdoor loopt de goochelaar het risico dat de toeschouwer het geheim ontdekt. Een Mindreader gebruikt meer verbale afleiding.

 

Zakkenroller en afleiden

Een zakkenroller is een meester in het afleiden. Op straat lopen de dieven op zoek naar hun slachtoffers. Mensen op straat zijn snel afgeleid door alles wat om hun heen gebeurd. Vooral toeristen zijn vaak het slachtoffer omdat ze druk zijn met hun omgeven. Denk aan foto’s maken etc. Juist op deze toesisten hebben  de zakkenroller het gemunt. De dief pakt de buit en is direct uit het zicht. Soms gebeurd het ook dat de zakkenroller in contact komt met het slachtoffer bijvoorbeeld door de weg te vragen of iets te geven zoals een bloem. Dit is dan de afleiding die ervoor zorgt dat het slachtoffer niet doorheeft dat ze worden gerold. Lees hier meer over Steve Carlin de zakkenroller.

 

Het sturen van de aandacht dmv afleiding is in de goochel kunst dus erom belangrijk!

 

Geen reactie's

Geef een reactie