Goochelkunst op straat

De geschiedenis van de goochelkunst laat ons zien dat de eerste trucs niet in het theater plaatsvonden maar op straat. Er zijn zelf nog prachtige schilderijen uit de 14 de eeuw waarop te zien is dat het goochelen vooral op de markt en straatevenementen plaatsvond. Zoals dit bijzondere schilderij hieronder:

Op de afbeelding is een goochelaar te zien die bezig is met het beker spel, ook wel balletje balletje genoemd. Met denkt dat de goochelkunst steeds populairder werd. De kunst van het afleiden werd in deze tijden ook wel misbruikt doormiddel van zakkenrollen. Op het schilderij is ook te zien dat de toeschouwer oplettend naar de act kijkt en daarom niet doorheeft dat zijn geldzakje gerold wordt.

 

 

 

 

Van de straat naar het theater

Van de straat nam de goochelkunst een steeds groter aandeel bij het grote publiek. Goochelaar en illusionisten brachten hun kunsten naar het theater voor een groter bereik. Vroeger geloofden men eerder dat de grote namen in de goochelwereld beschikten over echte gaves. En was een grote strijd om wie de meest bijzondere gaves bezat en wie de meest dramatische show kon neerzetten. Een aantal grote namen waren Harry Houdini, Dai Vernon en David Devant.

 

Goochelen gebeurd nog steeds op straat

Vooral de laatste decennia is goochelen op straat weer helemaal hot. Het zogeheten street magic is rezen populair geworden door een aantal grote goochelaars. Het begon vooral met David Blame die op televisie kwam met zijn special “Street Magic”. Vooral door de echte reacties van willekeurige voorbijgangers was een groot succes. Later kwam ook Dynamo met een tv special dat vooral in Europa erg populair werd. De kracht vanher straat goochelen is dat het voor de kijker erg geloofwaardig overkomt. De mensen die meedoen aan de trucs lijken eerlijke mensen die gewoon op straat worden aangesproken. Ook kun je op straat geen gordijnen of donkere zalen waar je met licht en rook makkelijk iets kan laten verdwijnen. Dit alles maakt street magic erg krachtig.

U kunt Steve Carlin ook boeken als goochelaar op straat. Wilt u meer lezen over hoe Steve Carlin begonnen is met zijn carriere lees dan zijn biografie.

Geen reactie's

Geef een reactie