Wat is Close-Up goochelen?

Wat is Close-Up goochelen?

 

Fulltime goochelaarHet engelse woord close-up goochelen betekend letterlijk goochelen van heel dichtbij. We noemen het ook wel close-up magic. Goochelaars specialiseren zich meestal in een bepaalde vorm van goochelen. Dat kan zijn op het podium, dus van ver af. Illusionisme, ook op het podium maar dan meer met grote voorwerpen zoals kisten en assistentes. En dan heb je nog de vorm van dichtbij goochelen, close-up goochelen.

 

Lang oefenen

Close-up goochelen is een vorm van goochelen waarbij heel veel geoefend moet worden. Het gaat hierbij om jaren oefenen voordat je de kunst van het dichtbij goochelen goed beheerst. Het zijn voornamelijk de hand technieken, vingervlugheid. Een goede goochelaar kan met z’n twee handen vele vingervlugge handelingen om z’n publiek te manipuleren. Denk hierbij om vals schudden, palmeren, afleiden etc. Lees ook mijn artikel over de “welke technieken goochelaar een beheerst”.

 

Waar wordt Close-up ingezet?

Een close-up goochelaar is ideaal om te huren voor feesten waar de mensen aan tafel zitten. De goochelaar komt dan langs de tafels en loopt zo de zaal rond. In dit geval wordt een close-up goochelaar ook wel tafelgoochelaar genoemd. De mensen zitten met een drankje aan tafel en worden vermaakt door de goochelaar. Meestal duurt zo’n act aan tafel 5-10 minuten. Voorbeelden van feesten waar goochelaar Steve Carlin ingezet wordt zin o.a. bruiloften, familie feesten, verjaardagen, bedrijfsborrels etc.

 

Voorbeelden van close-up trucs

Een close-up goochelaar maakt vooral gebruik van kleine voorwerpen omdat de toeschouwer er op nog geen meter afstand opzit. Denk aan kaarttrucs, munten, balletje balletje, en andere speciale gimmicks. Vooral kaarttrucs zin eg populair. Het komt dan veel voor dat een kaarttrucs gecombineerd wordt meet een voorwerp. Het handige van deze vrom van goochelen is dat je met weinig kleine attributen toch een hele show kan neerzetten. Je kunt vele trucs in een koffer meenemen naar locatie en kan daar een uren goochelen mee vullen. Een echte professionele goochelaar kan ook close-up trucs met alledaagse voorwerpen. Dus heeft niet persee speciale goochel voorwerpen nodig. Denk hierbij een trucs met muntjes die je toevallig bij je hebt. Of trucs met een mobieltje die de goochelaar van iemand leent. Verder ook mentale truc waarbij het meer gaat om gedachten lezen. In deze laatste vorm van goochelen gaat het om een Mentalist. Lees in mijn artikel “Wat is een mentalist?” meer over deze vorm van dichtbij entertainen.

Bekijk de onderstaande video maar eens, waarbij een kaart achter een ruit op straat terecht komt.

 

 

Bekende close-up goochelaars

Er zin vele close-up goochelaars bekend. Hieronder een lijstje met beroemde goochelaars;

  • Michael Amar
  • Gregory Wilson
  • Jay Jay
  • Ricky Jay
  • Steve Carlin

 

 

 

 

Geen reactie's

Geef een reactie